Basilika

Basilika (Ocinum basilicum) on yksivuotinen maustekasvi. Siitä on satoja lajikkeita, jotka eroavat toisistaan ulkonäöltään ja maultaan. Suosittuja viljelylajikkeita ovat tavallisen maustebasilikan lisäksi esimerkiksi pikkubasilika, kanelibasilika, sitruunabasilika, anisbasilika ja thaibasilika. Kirjavalehtiset lajikkeet tarvitsevat pääsääntöisesti vihreälehtisiä lajikkeita enemmän valoa.

Monikäyttöinen ja maukas basilika on myös kohtuullisen helppo viljellä. Siemenestä kasvatettaessa tulee siemenet kylvää taimi- tai kylvömultaan huhtikuun alussa. Siemenet peitetään ohuelti ja itämisessä kestää noin 1-2 viikkoa.  Pieniin taimiruukkuihin kannattaa istuttaa 2-4 siementä tai vaihtoehtoisesti kylvää siemenet isompaan laakeaan astiaan ja koulia taimet omiin rukkuihinsa muutaman viikon ikäisinä.  Ennen ulos istutusta basilikaa tulee karaista esimerkiksi parvekkeella.

Basilika on hallanarka kasvi. Parhaiten se viihtyy lämpimässä ja aurinkoisessa, suojaisessa kasvupaikassa. Lavakasvatuksessa basilikaa voi istuttaa muiden yrttien sekaan tai esimerkiksi hieman kookkaampien kasvien juurelle tuulensuojaan. Runsainta satoa basilika tuottaa hyvin lannoitetussa ja ilmavassa kasvualustassa. Kunhan basilika on ehtinyt kasvaa hieman kokoa, voi satoa kerätä pitkin kesää.  Elokuun loppupuolella kannattaa kerätä talteen viimeisetkin lehdet, jotka voi hyvin säilöä vaikka kuivaamalla, pakastamalla tai tekemällä yrttiöljyä.

Basilika (kuva Wikimedia Commons).

Mainokset

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google photo

Olet kommentoimassa Google -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s